Af Mona Løwendah

Udtalelser fra kunder.

"Jeg er ejer af en hoppe på 14 år. Jeg købte hende for 3 år siden, og da havde hun problemer med sine tænder. Hun har hele tiden haft problemer med at få foder i munden, var lang tid om at æde og savlede i foderet. Hun savlede så meget, at foderet blev helt vådt. Jeg havde svært ved at holde hende i passende huld. Hun var ikke direkte mager, men rimelig slank og jeg kunne ikke få hende til at tage på.
Min egen dyrlæge har 1 -2 gange om året troligt raspet tænder på hende, vel og mærke i en times tid hver gang. Alternativet for min hoppe, som jeg er meget glad for, ville være aflivning efter fravænning af føllet hun har i maven.
Det var med glæde at jeg læste i Landsbladet Hest December 2000, at der var en dansk pige fra Horsens, der har taget uddannelsen til hestetandpleje.
Mai K. Nicholaisen har nu været ude og ordne mine to heste i samarbejde med min egen dyrlæge gennem mange år, som er utrolig dyrgtig. "Behandlingen" af min hoppe to 2 timer. Hun havde store tandkroge med sår og ar bagerst i munden, hvad vi godt vidste. Men hun havde også seks foderlommer med risiko for infektion i kæben, alt for lange fortænder og diagonalt bid.
Min hoppe virkede ikke generet af den lange tid "behandlingen" tog. Utroligt nok har hun taget på, så jeg har måtte sætte hende MEGET ned i foder. Tandlægeregningen er måske betalt i sparet foder?
Min anden hest troede vi ikke der var noget alvorligt med, så stor var overraskelsen da han havde syle skarpe tandkroge bagerst i højre side. Der var dannet et grimt sår i hans mund. Komisk nok havde vi været til kiropraktor/akupunktør tre dage inden med ham, fordi han havde ondt i nakken, hals og ryg.... Så er det jeg spørger mig selv: var det pga. smerterne fra tandkrogen og såret? Højst sandsynligt tror jeg.
Her tre måneder efter tandplejen har jeg en helt ny hest, som går så godt - også i bøjeøvelser og sidebevægelser. Symptomerne der stammede fra nakke, hals og ryg er væk, og hesten har et helt afslappet ansigtsudtryk. Hans stress niveau er også betydeligt nedsat efter tandplejen. Han er igen glad, tilpas og helt kåd.
Mai K. Nicholaisen arbejder meget professionelt. Hun har behandlet mange heste. Hun har udstyr for mange, mange tusind kroner. Efter tandplejen får man udleveret hestens tandkort, som hun selv beholder en kopi af. Hun udleverer også en seddel om hvordan hesten kan reagere efter tandplejen. Min egen dyrlæge var dybt imponeret af Mai's arbejde og udstyr.
Jeg er uddannet dyreassistent og ved derfra noget om anatomi og fysiologi. Der er ikke noget mærkeligt i, at en hest kan have brug for tandpleje. En hest er en planteæder og deres tædner bryder frem hele livet. Ikke alle hestes tænder er lavet lige efter bogen og her mener jeg at etik kommer ind i billedet. Vi kan nu tilbyde vores heste et bedre liv med de småfejl de nu engang har. Hvad med mennersker? vi har også tandafvigelser eller skader. En anden ting er vores præstations heste. De kan ikke arbejder med så kraftige smerter, som min vallak havde. Så her har vi et "nyt" regskab til at få hesten til at arbejde mere optimalt og få et bedre liv."

Mona's brev var meget langt, og jeg har tilladt mig at korte lidt i det.

Tilbage