Løst næsebånd er heste- velfærd.

Grimer og stramme næsebånd

Det er ikke naturligt for hesten at have grime eller hovedtøj på. Disse begrænser den i kæbebevægelsen og kan give smerte og sår i kinden, - især hvis tandspidserne ikke er fjernet. 

Alt hvad vi putter på hovedet af hesten vil skubbe kinden ind mod tænderne. Hvis der er tandspidser vil det altid genere hesten når den får grime, kapsun, næsebånd m.m. på. Derfor bør man altid sørge for tandpleje til hesten før den skal trænes.

Træning og ridning.
En rebgrime og en kapsun kan give sår i kinden ligesåvel som et bid. Det kommer an på hvor meget man spænder og trækker. Et ordsprog siger: "At et bid ikke er skarpere end den hånd som holder tøjlen". Der kan man også tilføje næsebånd, kapsun, rebgrimer o.lign.
Voldsomt sår fra næsebåndDette voldsomme sår med en trykning under, er kommet fra et næsebånd, som var alt for stramt. Samtidig havde hesten ikke fået fjernet tandspidserne.

Problemet er at hesteejeren ikke selv kan se såret og tror at man skal stramme næsebåndet, så hesten ikke kan åbne munden under ridning.

Hvis hesten åbner munden meget under ridning er det fordi der er noget galt.

For at have fri kæbefunktion skal hesten have lov at åbne munden mindst et par cm.

Grime.
Når hesten æder bevæger den kæben i en cirkulær bevægelse. Den skal åbne, bevæge frem og tilbage for at male foderet. Hvis den har en stram grime på som klemmer kinden ind mod spidserne, vil den føle ubehag og tygge med en mindre bevægelse. Derved slider den ikke tænderne korrekt og vil få tandkroge, ramper og andre tandstillingsfejl. Desuden bruger den ikke kæbeleddet korrekt og kan med tiden få ømheder og problemer i nakken.
Så vi anbefaler altid at hesten spiser uden grime på. Dvs. i boksen og når den går på græsfold. Hvis den skal have noget på, så kan man evt. bruge halsrem eller i det mindste sørge for at grimen er stor.
Det er især vigtigt hos unghestene. Hvis de allerede som unge ikke bruger sit kæbeled korrekt, og får forkert tandstilling, kan det have konsekvenser for dem som voksne. Især for dressurheste, som har behov for en smidig og stærk nakke/kæbeled.
sår fra bid og næsebåndsår fra bid og næsebånd
Herover to billeder af en hest med sår fra både bid og næsebånd. Hesten havde ikke haft tandpleje. Rytteren synes at hesten var god at ride og troede ikke at der var problemer. Den blev dog mere samarbejdsvillig og smidig efter tandpleje.